ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΔΙΣΕΚΤΟ 2019

ΓΙΑΤΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΧΕΙ 29 ΗΜΕΡΕΣ

Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος, ο δεύτερος μήνας του έτους ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όλα έχουν να κάνουν με την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή με την διάρκεια του αστρονομικού έτους. Ένα αστρονομικό έτος διαρκεί 365,2422 μέρες. Το έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό που ακολουθούμε) 365 ημέρες.

Η διαφορά αυτή αθροίζεται και ανά τετραετία προστίθεται στον… κουτσουρεμένο Φλεβάρη. Αυτό γίνεται ώστε να συγχρονίζεται το ηλιακό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό.

Και αν θέλετε να μάθετε από πότε έχει καθιερωθεί αυτή η ιδέα δεν έχουμε παρά να πάμε πίσω στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε εντολή στον Σωσιγένη, Ρωμαίο αστρονόμο, να φτιάξει ένα ενιαίο ημερολόγιο, μιας και αυτό που ακολουθούσαν είχε 355 μέρες και ανά διετία προσέθεταν ένα μήνα 22 ημερών.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η 29η Φεβρουαρίου.

Το κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα εδώ και χιλιετίες, είναι ότι…χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο -και δίσεκτο- έτος. Μερικοί ανέκαθεν επιλέγουν να τα γιορτάζουν την 28η Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου (για να μην χάνουν και τα δώρα!). Από στατιστική άποψη πάντως, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.

Πηγή: iefimerida.gr –

https://www.iefimerida.gr/zoi/giati-fetos-o-febroyarios-ehei-29-meres

ΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο κείμενο σε εφημερίδα ή περιοδικό που αναφέρεται σε ειδικό θέμα και έχει ειδησεογραφικό χαρακτήρα. Είναι ενταγμένο σε ένα επικοινωνιακό γλωσσικό περιβάλλον και έχει ως βασικό σκοπό την πειθώ. Πραγματεύεται θέματα της πρώτης γραμμής της επικαιρότητας, αλλά και ζητήματα ευρύτερου επιστημονικού, εγκυκλοπαιδικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, που σε κάποια στιγμή αποτέλεσαν θέμα επικαιρότητας και εξακολουθούν να απασχολούν την κοινή γνώμη. Ο αρθρογράφος προσεγγίζει το θέμα του τεκμηριωμένα, χρησιμοποιεί πολλές φορές ειδικό λεξιλόγιο και υιοθετεί το δικό του ύφος (σοβαρό, ουδέτερο, αυστηρό).

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα ακόλουθα:

  • έχει επίκαιρο χαρακτήρα.
  • δημοσιεύεται σε εφημερίδα, σε περιοδικό, στο διαδίκτυο, κ.α.
  • καταπιάνεται με θέματα ποικίλου ή και συγκεκριμένου περιεχομένου.
  • συνήθως δεν έχει προσωπικό οικείο τόνο.
  • είναι περιορισμένης έκτασης.
  • διαφοροποιείται από τη λογοτεχνία.

Η τυπική δομή άρθρου έχει ως εξής:

Πρόλογος: Εκτίθεται το θέμα ή η προβληματική του.

Κύριο μέρος: Παράθεση επαρκούς αποδεικτικού υλικού για:

  • διασαφήνιση της κυρίαρχης ιδέας
  • τεκμηρίωση της θέση-ισχυρισμού που διατυπώθηκε στην εισαγωγική παράγραφο
  • ανασκευή θέσης

Επίλογος: Συμπυκνωμένη θεώρηση των θέσεωντου κύριου θέματος.